Tausta

lauantai 18. heinäkuuta 2009

Pariksi viikoksi maalle


Tänään Aukusti ja mummulan väki lähtivät maalle kuten näin kesällä sopii. Ja kun kerran kimpsut ja kampsut pakattiin, päätettiin viipyäkin vähän kauemmin, 30.7. asti. Kristallikruunut asennettiin kattoon ja kellot seinille ja asetuttiin taloksi Ailan ateljeeseen. Vaari lähti tekemään vähän ostoksia Aukustin kaupasta, jossa viime päivinä ovat vierailleet niin sähkömies, lihakauppias kuin tekstiilitukun juoksupoikakin. Soitteleva suutarikin kävi ja teki kauppiaalle kengät.



 


Kattolamput on laadittu deodoranttipalloista, nepparin osista ja messinkiputkesta. Valoa tuo lämminsävyinen led-polttimo.



 


Lyhyttavaraosaston tiskillä on esillä nappien ja lankojen valikoima. Korissa Aukustilla on pakettinappuloita helpottamaan ostosten kotiin kantamista.



 


Aukustilla on myynnissä varsin hyvä valikoima villalankavyyhtejä sekä mm. Nokian Tempo-kenkiä ja Fortuna-liivejä. Tiskin alta löytyy myös passeli pesuaine likaan kuin likaan.



 


Lihatukusta on vihdoin saatu erä makkaroita, nakkeja, kinkkua, kyljystä ja paistia. Kylmätiskiin mahtuvat myös kermat ja kalat.



 


Vitriinistä myydään kypsät makkarat, leikkeleet ja juustot.



 


Rautaosaston lokerikko on täynnä nauloja, muttereita, kumilenkkejä ja muuta tarpeellista. Kassan yläpuolella olevalta karkkihyllyltä myydään myös Pilli-Klubi -askit.



 


Ja mikäs on mummulla ja vaarilla maalla ollessa. Naapurissa on wieniläiskahvila, jossa voi piipahtaa leivoskahveilla - tosin kahvila on niin pieni, että mummun ja vaarin on viisainta jäädä ulkoterassille. ;)


Lähellä on myös kesämökki, jonka asukas näkyy olevan innokas marjastaja. Kaverinsa kanssa hän ravaa marjamaita harva se päivä. Jospa heidän kanssaan saisi tehtyä sopimuksen, että poimisivat vaarille, mummulle ja Aukustillekin talveksi vähän marjoja. Mökin väestä ette ole kuulleetkaan aikaisemmin ja vieläkin se on vähän hys,hys, koska mökki on tehty lahjaksi. Siitä lisää myöhemmin.


Mummun ja vaarin huushollista mukaan pakattiin vain osa, mutta kohtuullisen kotoisa tunnelma syntyi näilläkin matkatavaroilla sisustaessa.


Mitähän se mummu katselee noin keskittyneen näköisenä?



 


Kattokruunuapa tietysti! Onko varmasti kaikki prismat tallella?



 


Mummun sängyn vieressä on Ainon arpajaisvoitto Leilukan blogista, Aino-tossut.



 


Kukatkin otettiin mukaan, kun kotimaisemiin ei jäänyt ketään kastelijaa.



 


Tuo ihan pieni vaarin yöpöydällä on taskukello.



 


Kahvipöytä uudessa kesäpaikassa on katettu.



 


Olohuoneen kalustus on niukka mutta kaikki tarpeellinen on mukana.



 


Kesäpaikassa on tilaa myös mummun ompelunurkkaukselle.



 


Kummallista muuten, kaikissa huusholleissa asustaa jonkinlainen koira. Kahvilasta se puuttuu, mutta koiriahan ei oikein mielellään otetakaan kahviloiden asiakkaiksi.


Näyttely pystytettiin siis tänään ja nukkisväkemme on nyt kaiken kansan nähtävillä Rahikkalassa. Käykäähän tekin visiitillä.


Most of our dollhouse stuff are in a summer exhibition for the next two weeks. There you can see Aukusti's shop and his flat, the cafe Viennoise and most of grandma's and grandpa's furniture and decoration shown as in the pictures above.


torstai 9. heinäkuuta 2009

Saammeko esitellä Aukustin...


Tervetuloa katsomaan Aukustia livenä, jos sattuu olemaan väljyyttä kesälomasuunnitelmissa ja matka suuntautumaan Keski-Suomeen! Aukusti esittäytyy kauppoineen Rauta-aika Rahikkalassa -tapahtumassa 19.-26.7. ja tämä tapahtuma puolestaan tapahtuu Keuruun Asunnan kylällä Rahikkalan tilalla.


Infoa tapahtumasta löytyy tästä osoitteesta. Käykäähän tutustumassa, ja tervetuloa visiitille rauta-aikaan sekä 50-luvun kauppaan. :)


maanantai 6. heinäkuuta 2009

Osuuskaupan avajaiset


Nyt ovat tavarantoimittajat vihdoin ryhtyneet ahkeriksi ja Aukusti on saanut tilaamansa tavarat. Ymmärtäähän sen, että vie aikaa kun tavarat oli toimitettava 1950-luvulta asti. Aikakoneen, siis skannerin ja kuvankäsittelyohjelman, avulla homma kuitenkin onnistui.


Suuren kimpun ruusuja ojennamme Työväen Arkistolle, josta saimme paljon apua etsiessämme  osuuskauppakuvia ja kuvia n. 50-60 vuoden takaisista tuotepakkauksista. Näiden kuvien pohjalta Aino on muokannut suurimman osan Aukustin kaupassa myytävistä tuotepakkauksista. Oikeat 50-luvun mainokset saatiin Työväen Arkistosta.


Kaiken kaikkiaan tässä on vierähtänyt ilta jos toinenkin tietokoneella istuessa, pakkauksia taitellessa ja liimaillessa ja muuta myytävää valmistaessa, mutta nyt alkaa näyttää siltä kuin ennen vanhaan sekatavarakaupoissa kuuluukin: kaikkea löytyy lautasista leivinjauheeseen ja hevosenkengistä hamekankaaseen! Kaupan vasemmalla seinustalla on rautaosasto, perällä ruokaosasto ja oikealla seinustalla tekstiilejä, kenkiä, astiat, pesuaineet sekä lyhyttavara.



 


Astia- ja kangastoimittajilta on jo saatu kaikki tilatut tavarat, samoin maitohinkit ja pesusoikko ovat löytäneet paikkansa, mutta alahyllyltä puuttuvat vielä kenkälaatikot, alusvaatteet sekä Aino- ja Reino-tohvelit. Tekstiiliosastollakaan ei vielä ole nappeja ja ompelulankoja vaikka kankaita ja neulelankoja jo onkin.



 


Kosmetiikkaa kaupassamme edustavat Puz-käsienpuhdistusvoide, Tokalon-kasvovoide ja Havin munasaippua, kölninvettä odotellaan vielä. Tekstiilihuolto puolestaan sujuu Suno-pesuaineella ja kengät kiillottuvat Kas Kas -kenkävoiteella ja -saapasrasvalla.



 


Lihatoimittajalla on ollut toistaiseksi tavarasta pulaa, eikä Aukusti vielä ole saanut tilaamaansa lihatukkiakaan. Vihannes- ja leipäpuoli sen sijaan on jo jokseenkin kunnossa.



 


Kaupan peräseinän hyllyistä löytyvät jauhot, riisit, sokerit, suolat ja muut, kassakoneen yläpuolella olevalla lasihyllyllä puolestaan on makeaa mahan täydeltä.



 


Pullokorit ja jauhosäkit säilytetään lattialla. Avoimen kauraryynisäkin teimme pellavaisesta kanavakankaasta, joka kovetettiin Stiffy-kankaankovetusaineella, täytettiin hiekalla ja päälle levitettiin lese-liimaseosta.



 


Rautaosastolle on tilattu niin hevosenkenkiä ja riimuja, köyttä, saappaita ja työkaluja kuin lypsyämpäreitä, kukkaruukkuja ja siemeniäkin. Lokerikosta Aukusti myy naulat, ruuvit ja mutterit, ja löytyypä parista laatikosta kumilenkkejäkin.



 


Tarpeeseen tulee myös DDT-tuholaismyrkky Täystuho, 50-luvulla kun kotosalla vilisee vielä monenlaista ötökkää. Niin Täystuho- kuin Kas Kas -purkitkin ovat vanhoja sopivan värisiä bakeliittiprikkoja, joihin liimasimme etiketit. Jälleen kerran voi vain todeta, että mitäpä meidän isältä ei löytyisi...



 


Kaikki täällä ei toki ole omaa tuotantoa - olemme saaneet ja ostaneet ihania tavaroita niin monelta taholta, että kaikkia on mahdoton tässä mainita. Kiitos siis teillekin kyläkaupan rakennusavusta!


Aukusti's shop is going to open tomorrow - welcome to the 50's!