Tausta

perjantai 27. huhtikuuta 2007

Lisää kasveja ja uusi kaappi



Minä puolestaan kävin tänään Minimaailmassa ruukkuostoksilla, ja oli pakko heti päästä kokeilemaan. Tämän näköiset rönsylilja ja kliivia syntyivät.



Sisuksissa on jälleen sinitarraa ja päällä kahvinpuruja. Kliivia on tehty vihreästä lahjanauhasta: pyöristin lehtien päät, taitoin alapään kahtia ja tungin sitten lehtiä sisäkkäin sinitarramöykyn sisään. Jaakko oli kyllä vähän sitä mieltä, että lehdet kiiltävät liikaa, mutta kiiltäähän kliivia oikeastikin. Rönsis puolestaan on tehty metallisesta, paperipäällysteisestä kukkalangasta ja kukkateipistä.

Nuo kasvit on kuvattu tänään ostamani uuden työhuoneen kaapin päällä. Tämä on se ihana, jota netistä katselimme, ja on kyllä oikeastikin aika hieno.



Minulla on myös kaikenlaista tarviketta viikonlopuksi, muun muassa ruukkuja, tuota teippiä ja kahta eri väristä vihreää metallilankaa, akryylimaaleja ja vaaleaa muovailumassaa. Katsotaan sitten mitä keksitään ja halutaan tehdä. Hauskaa!


Tarvikkeita hankittu



Nyt olen ostanut muutamia "perustarvikkeita":
- vihreää paperinarua ja lahjanauhaa kasvien lehdiksi
- jäätelötikkuja puutavaraksi (mm. puunkantotelineen rakentamiseen, paneleiksi ym.)
- bambutikkuja pyöreäksi puutavaraksi ja esim. verhotangoiksi
- miniruusuja (jotka on alunperin tarkoitettu hääkoristeiksi) vaaleanpunaisia ja valkoisia, kimput molempia
- Cernit-massaa 10 eri värin lajitelma
- termospullon korkki? siis pieni mukin muotoinen teräksinen korutarvike

Isä Esko arveli varastoista löytyvän valkoista spraymaalia ja joitain metallimaaleja. Jos niitä ei ole isän varastoissa, Keuruun TATAsta saa. Kävin siellä tänään hiplaamassa. Siellä oli mm."joka paikan maalia" monta eri väriä, myös lajitelma, jossa oli oikein pieniä määriä monta eri väriä.

Kivaa kun päästään kohta näpräämään yhdessä! Voidaan käydä ostoksilla Jyväskylässä maanantaina, jos on tarpeen. Siellä on IHANA nukkekotikauppa!


lauantai 14. huhtikuuta 2007

Kaktus vai katkutus?



Eilen leikkasin ja pyörittelin pieniksi kaktuksen terälehdiksi vaaleanpunaisia paperinarupalasia, mutta sitten loppui ymmärrys. Mistä saisi pitkät heteet? Mahdollisesti ompelulangasta? Maalarinteippilehdet onnistunevat parhaiten, sillä siitä ne on helppo leikata muotoon. Kehitelläänkö sitä sitten yhdessä kun tulet?

Kiinanruusun tekeminen kiinnostaisi kovasti myös. Santpaulioihin saadaan valmiita teko-ohjeita Väinölästä - onneksi kaikkea ruutia ei tarvitse keksiä itse.

Täytyy tutkia nukkelaatikot nyt viikonlopulla. Keräilen muutenkin kaikenlaiset löytämäni pienet tavarat yhteen paikkaan rakennusmateriaaliksi. Pitäisi ehkä ostaa valmiiksi myös valkoista spraymaalia, jolla voisi  maalata pönttöuunin ja muita pieniä juttuja helpoimmin.

Amppeli on valmis



Tällainen amppeli tuli: ompelulangasta 32 langalla, solmuina tavalliset amppelisolmut eli tasosolmuja, hevosenhäntiä ja munkinnyöriä. Vihreät lasihelmet eivät ehkä ole kaikista eniten 50-lukua (vai ovatko?) mutta sopivat minusta tuohon aika nätisti - noin pieniä puuhelmiä ei yksinkertaisesti taideta tehdä.



Pitihän minun saada myös uuteen amppeliin kasvi, ja koluttuani kaikki mahdolliset kaapit ja laatikot päädyin vohkimaan Carmolis-pullosta tulpan ruukuksi. Sinitarra on kätevää paitsi Carmolis-pullon sulkemiseen, myös ruukun täytteeksi, se kun painaakin tarpeeksi saadakseen amppelin narut suoraksi. Sinitarran päälle pikaliimasin kahvinpuruja.

Kasvi on tehty hapsuille leikatusta maalarinteipistä, jonka kiersin rautalanganpätkän ympärille saadakseni sen tökättyä sinitarraan. Ei löytynyt oikein aidon vihreää permanenttitussia (tuo väri on oikeasti aika räikeä), mutta jonkinlainen kuitenkin. Tuo yrittää olla rönsylilja, vaikka sen habitus muistuttaa kyllä minusta enemmänkin kliiviaa. Saa nähdä, mikä siitä tulee isona. Jos keksisin, miten tehdä rönsyt, niin siitä tulisi heti aidomman näköinen. Ehdotuksia?

Tässä vielä koko kuva, jotta mittakaava näkyy.




perjantai 13. huhtikuuta 2007

Uusi taustakuva



Tein tänne tuollaisen kollaasin odottelemaan uutta ja parempaa kuvaa, kun en oikein tykännyt siitä entisestä olohuonekuvasta. Siinä kun näkyi niin vähän mitään.

Olen värkännyt amppelia pikku hiljaa iltaisin, ja nyt on enää neljäs nyöri solmimatta. On tuo paljon hitaampaa kuin paksusta langasta, ja solmutkin ovat aika kehnoja ensimmäisessä nyörissä, mutta tästä tulee sitten vaikka  käytöstä poistettu kappale ullakon seinälle roikkumaan, jos ei muuhun kelpaa. :)


maanantai 9. huhtikuuta 2007

Amppeli ja kukkaruukkuja



Ajattelin illalla kokeilla kymmensenttisen amppelin tekoa ompelulangasta ja lasihelmistä. :)

Täytyy koettaa ehtiä Minimaailmaan arjen tullen, jos saisi hankittua niitä kukkaruukkuja. Minulla on vaan tosi kiirettä tulevilla viikoilla (taas oikein hirvitti kun katsoin pitkästä aikaa kalenteria), mutta viimeistään vappuviikonlopuksi niitä olisi saatava, niin päästään sitten yhdessä Keuruulla värkkäämään.

Laitahan kalenteriin se äitienpäiväviikonloppu; olisi kiva saada sinusta seuraa Minimaailmaan. Hakaniemen hallissakin on kauppa, joka myy miniatyyrejä.

Oletko muuten katsonut barbilaatikostani, olisiko siellä vielä tallessa sitä pikkuista oranssia Tupperin kulhoa? Se voisi olla sopivan kokoinen esim. isoksi leivontakulhoksi. Ja minikeittiön kaapissa on muuten yksi ihan liian pieni ämpäri, josta voisi tulla hyvä kukkaruukku.

Sängynpeitto ja muita tekstiili-ideoita



Virkattu sängynpeitto ja pitsiverhot voisivat näyttää hyviltä. Mukavannäköisiä tyynyjä voisi syntyä joko isoäidin neliöistä (pienenpienistä tietysti, 4 kpl puolelleen) tai ristipistoilla kankaalle. Sänkyyn voisi laatia pitsireunaiset lakanat (mahdollisesti merkatut) ja pitsireunaiset tyynyliinat.

Hajuvesipullo saattaisi näyttää hyvältä lampunjalkana. Mutta meneekö liian moderniksi? Kristallikruunu kannattaisi tehdä itse, jos saisi jostain sen rungon. Niitä on kai myynnissä, ymmärsin. Viisilamppuinen kattovalaisin olisi kyllä superhieno - sellaiset ovat ihan oikeaa 50-lukua! Onneksi miesväki osaa hoitaa sähköistyksen, jos me osaamme laatia lamput.

Amerikanarkku tai muu kapiokirstu olisi myös tarpeen. Sellainen oli meillä kotona Aku-ukin perintönä. Halkolaatikko keittiöön on ihan välttämätön, puuhellan lähelle. Pyyheliinanaulakko peitteineen on myös ihan MUST!

Ideoita on siis vaikka kuinka paljon, nyt puuttuu enää toteutus!

Ensimmäiset huonekokeilut



Pääsiäislomalla kokeilimme pienoishuoneiden rakentamista keittiön pöydällä. Toinen seinä on keittiön seinää, toinen muropakettia. Aika hyviä kuvia tuli noin ex tempore. Jaakko toimi lavastus- ja valaistusmestarina, Maija tarpeistonhoitajana ja rekvisiittavastaavana ja Aino kuvasi.


Sylvin keittiö. Seinällä oleva Martta Wendelin -kalenteri näyttää optimistisesti jo toukokuuta.



Makuuhuoneessa on sisustus vielä hieman kesken, sillä sängyn yläpuolella oleva taulu on asukkaiden mielestä aivan liian pieni. Aiheeltaan se on kuitenkin niin sopiva makuukammariin, että saa välttää paremman puutteessa.



Ahkera sellisti oli aloittamassa harjoittelua ruokailutilassa, kun hartsi tipahti lattialle ja särkyi murusiksi. Soitto jäi kesken ja piti lähteä etsimään rikkakihveliä.



Sylvi ja Tauno viettävät aurinkoista lauantaipäivää leppoisasti neuloen ja piippua poltellen.

Kukkaideointia

Kiinanruusu olisi kiva! Sen runko voidaan laatia joko rautalangasta tai oikeasta oksasta. Pelargonioita tietysti pitäisi olla ja monta! Kukat (punaiset!) onnistuisivat varmaan meiltäkin niistä paperinauhasta tehdyistä lävistäjän roskista, tarkempi ohje on muistaakseni Väinölän tee itse-sivulla. "Roskiin" leikataan terävillä sakseilla neljälle sivulle lovet, pyöräytetään kasaan ja kiinnitetään rautalangan päässä olevaan pieneen, liimaan kastettuun helmeen. Lehdet voisi laatia joko maalarinteipistä, kuten Väinölässä ja mun nukkekotikirjassa, tai lahjanauhasta leikkaamalla muotoon ja lisäämällä värikynällä lehden suonet. Ohutta vihreää kukkalankaa lehtien ruodoiksi ja varsiksi on jo olemassakin.

Amazoninliljan, amarylliksen ja muiden suoralehtisten lehdet ainakin voisivat onnistua lahjanauhasta aika hyvin. Ne kun ovat kiiltävän yksivärisiä oikeastikin. Paperinauhasta saa varmaan aika oikean oloiset amarylliksen kukat, kunhan keksin ensin minkä muotoiseksi terälehdet on leikattava.
Väinölään oli tehty myös kanerva jäkälästä, joka oli värjätty, mutta en ole varma, tarvitaanko sellaista. Jäkälä materiaalina on kuitenkin kiinnostava, voisi ehkä toimia muissakin kasveissa? Rautatiepienoismalleissa sitä käytetään usein mäntyjen latvusten rakennusmateriaalina.


Näistä lähdettiin liikkeelle

Vaari on tehnyt nämä huonekalut muistaakseni 12-vuotiaalle Ainolle. Niillä on leikitty säästäen ja varoen, eikä kulumia tai muita vaurioita olekaan päässyt syntymään. Mittakaava on noin 1:10, mutta olemme ajatelleet yhdistää siihen valmiita tavaroita mittakaavassa 1:12 - eivätköhän nuo tarpeeksi hyvin sovi yhteen.

Nukkekotiin oli siis alunperin kalusteita keittiöön,


(astiat ostettuja)

makuuhuoneeseen,


(tuoli on ostettu, muut vaarin tekemiä)

ruokailutilaan,


 (sello ja kynttilänjalka ostettuja; sello on oikeasti pienoisviulu norjalaisesta Ringven musiikkimuseosta)

ja olohuoneeseen.


(nuket Jyväskylästä askartelupuoti Piasta)